Keuringen

We zijn trots op het ontwikkelen van een gedetailleerd en informatief lineair evaluatiesysteem voor merries en jonge paarden, gebaseerd op jarenlange ervaring in de branche en internationale samenwerking. Het doel hiervan is onze fokkers nuttige feedback en advies te geven waarmee ze verfijnde en geïnformeerde fokbeslissingen kunnen nemen, en hen de erkenning te geven die ze verdienen voor hun geweldige prestaties. Het geeft ons ook zeer nuttige gegevens, omdat we kunnen zien welke eigenschappen bepaalde merrie's en hengsten waarschijnlijk aan hun nakomelingen zullen doorgeven.

Naast het evaluatiesysteem hebben we onze openbare database ontwikkeld om elk profiel op de database-invoer van het paard weer te geven, waardoor het een zeer waardevolle onderzoeksbron wordt en maximale transparantie biedt.

  1. Wat gebeurt er bij de evaluatie?

Elke evaluatie, of het nu een hengst, een merrie, een jong paard of een veulen is, bestaat uit een aantal stappen waarmee we u een gedetailleerd profiel van uw dier kunnen geven:

1.1 Beoordeling op harde ondergrond

Allereerst moeten we elk paard op harde ondergrond zien. Dit komt omdat dit ons in staat stelt details zoals voeding en gezondheid te bekijken die mogelijk moeilijker te zien zijn op een zachte ondergrond. Correctheid en gezondheid zijn de hoekstenen van de missie van ons stamboek om de fok van succesvolle en gelukkige atleten te bevorderen!

1.1.1 Ledematen

U wordt gevraagd uw paard zijdelings te laten staan zodat de beoordelaars het kunnen zien. Wees niet verbaasd als de beoordelaars om het paard heen lopen. Dit doen we omdat we naar alle hoeken van de benen kijken, zijdelings, maar ook van voren en van achteren. Soms vragen we u om het paard een stap vooruit of achteruit te zetten. De beoordelaars controleren de hoeken van de ledematen, evenals de symmetrie tussen links en rechts. Dit zijn belangrijke indicatoren voor de gezondheid en het vermogen van het paard om als atleet te functioneren.

1.1.2 Conformatie

Nadat we naar de ledematen hebben gekeken, zullen we de bovenlijn van het paard beoordelen, van de hoofd helemaal terug naar de staart. (Soms wordt deze stap later op zachte grond uitgevoerd, maar de principes blijven hetzelfde.) Waar we naar op zoek zijn, is een paard in een harmonieuze vorm, met alles op de juiste plaats om hem of haar plezierig te berijden en succesvol te zijn.

1.1.3 Correctheid in stap en draf

U wordt vervolgens gevraagd om het paard recht van de beoordelaars weg te laten lopen en weer terug naar hen toe, en hetzelfde te herhalen in draf. Soms kunnen de beoordelaars u vragen dit te herhalen. Wees niet verbaasd als dit gebeurt, soms schrikken of spannen paarden zich op, en de beoordelaars willen gewoon uw paard de beste kans geven om gezien te worden. Op dit punt zullen de beoordelaars speciale aandacht besteden aan hoe uw paard zijn of haar voeten plaatst. Voor- en achtervoeten worden afzonderlijk bekeken. Waar we willen dat de voorvoeten volledig recht zijn (niet naar binnen of naar buiten gedraaid), moeten de achtervoeten heel lichtjes naar buiten worden geplaatst om rechtlijnige beweging en goed gebruik van de achterbenen aan te moedigen.

1.1.4 Management

De beoordelaars zullen opmerken dat sommige zaken die ze zien mogelijk kunnen worden aangepakt met management. Bijvoorbeeld, voetbalans en gewichtsbeheer kunnen een grote invloed hebben op de correctheid. Daarom geven we graag constructieve en nuttige feedback waar we denken dat het kan helpen de vooruitzichten van het paard in de sport te verbeteren, evenals erkenning te geven waar we een goed beheerd paard zien.

 

1.2 Beoordeling van de beweging

De beoordelaars zullen u dan vragen om naar het zachte oppervlak te gaan om de beweging van uw paard te laten zien. De exacte opzet van deze beoordeling zal een beetje variëren afhankelijk van de leeftijd van het paard en de omstandigheden. Wat voor ons belangrijk is, is dat elk paard de beste kans krijgt om zichzelf te laten zien. Daarom haasten we ons nooit bij dit deel van de beoordeling en zullen we verschillende formaten toestaan die geschikt zijn voor elk paard. Dit kan een mix zijn van in-hand en losse beweging in de arena voor fokmerries en jonge paarden, beweging aan de longe voor jonge paarden en beweging onder het zadel voor gereden paarden. Wanneer u uw beoordeling bij ons boekt, kunnen we bespreken welk formaat het beste bij uw paard past en hoe u zich daarop kunt voorbereiden. Als u uw paard onder het zadel presenteert, wees dan niet verbaasd als de beoordelaars u vragen een specifieke beweging uit te voeren (bijvoorbeeld de galop verlengen op de lange zijde of over de diagonaal). Dit is niet omdat ze uw rijvaardigheid willen beoordelen, maar omdat ze elke gang in verzameling willen zien, evenals extensie (zoals passend bij de leeftijd van het paard) en ze willen cruciale aspecten beoordelen, zoals balans en elasticiteit.

Het zien van het paard in beweging kan ons ook wat interessantere informatie geven voor de conformatiebeoordeling, dus de beoordelaars zullen soms terugkeren naar het conformatieprofiel om hun observaties van deze tweede fase van de beoordeling te noteren.

1.2.1 Stap

Vaak zullen de beoordelaars als laatste naar de stap kijken, omdat veel paarden beter stappen nadat ze de kans hebben gehad om los te komen in draf en galop. Maak u dus geen zorgen als we u vragen de stap tegen het einde van uw beoordeling te herhalen. Alles wat we u vragen te doen, doen we niet om fouten te vinden, maar om uw paard de beste kans te geven te laten zien wat het kan doen.

Bij de stap zoeken we naar een actieve en betrokken beweging met een correct ritme en een losse bovenlijn. We willen zien dat het paard zijn hele lichaam gebruikt en lange, zelfverzekerde passen maakt met veel bereik vanuit de schouder en een goede oversteek van achteren. Onze ideale stap zou langer zijn dan gemiddeld, maar niet extreem, omdat we het belang erkennen om niet alleen te kunnen uitstrekken, maar ook te kunnen verzamelen in het bereden werk. We zien graag een stap waar het voorbeen wacht op het achterbeen om onder te stappen, en we zien graag een elastische bovenlijn.

1.2.2 Draf

De beoordelaars zullen u vragen het paard in draf te tonen. We zullen nooit alleen naar een draf in de hand kijken, maar laten fokmerries en onbereden paarden los bewegen en/of - indien van toepassing - aan de longe. Wat voor ons belangrijk is, is dat de beweging zelfverzekerd en doelgericht is, niet geforceerd en niet beperkt, zodat we de natuurlijke neiging van een paard kunnen zien. De draf wordt beoordeeld op criteria zoals elasticiteit, lengte van de pas, balans en impuls. We zien graag een draf met een goed vrij schoudergebruik, maar ook correctheid en beweging die van achteren komt met actieve spronggewrichten en kracht.

1.2.3 Galop

Wij beschouwen de galop als een zeer belangrijke gang en zullen daarom nooit een volledige beoordeling van merries of jongvee uitvoeren zonder deze. Het formaat en de criteria zijn vergelijkbaar met de beoordeling van de draf. We zien graag een krachtige galop met het vermogen om de pas te verlengen en te verkorten en een goede natuurlijke balans.


1.2.4 Springen (indien van toepassing)

Springpaarden kunnen worden beoordeeld over hindernissen als dit geschikt is. Dit kan zowel onder het zadel zijn als over een vrije springbaan voor jongere paarden. Deze optie is beschikbaar vanaf de leeftijd van 2 ½ jaar. Veulens, éénjarigen of drachtige merries zullen niet worden beoordeeld op het springen. De hoogte van de hindernissen wordt aangepast aan de behoeften van elk paard. We zijn op zoek naar een enthousiaste en zelfverzekerde houding ten opzichte van de hindernis, een snelle afzet, goede buiging in de voorbenen en geopende spronggewrichten. Maak u geen zorgen als uw paard een balk laat vallen, het kan zeer nuttig zijn om te zien hoe een paard omgaat met het maken van een fout en of ze ervan kunnen leren. We zijn op zoek naar natuurlijke sprongen en vermogen.

 

  1. Wat betekenen de lineaire scores?

Terwijl uw paard door de verschillende fasen van de beoordeling gaat, noteren de beoordelaars hun observaties in een lineair scoreformulier. Elke sectie bevat verschillende aspecten. Bijvoorbeeld, voor uw stap score ontvangt u feedback over verschillende criteria, waaronder lengte van de pas, vrijheid van de schouder, elasticiteit, ritme en inzet. Alle scores worden genoteerd tegen een middellijn van gemiddeld. Als bijvoorbeeld de pas van uw paard langer is dan gemiddeld, zal de beoordelaar dit noteren met een vinkje naar links op het blad, vanaf de gemiddelde lijn naar "lang". Als de beoordelaars vinden dat de pas van uw paard korter is dan gemiddeld, gaan ze naar rechts van de gemiddelde lijn naar "kort". Hoe ver naar links of naar rechts hangt af van hoeveel langer of korter dan gemiddeld de beweging is.

Dit geeft u in de eerste plaats een objectieve beschrijving van uw paard, maar vertelt u nog niet of dit een goede eigenschap is, of dat dit een aspect is dat u in de toekomst zou willen verbeteren.

Omdat verschillende disciplines verschillende bewegings- en conformatietraits vereisen, hebben we verschillende "ideale" profielen ontwikkeld voor elk daarvan. Bijvoorbeeld, in een dressuurpaard is een zeer opwaartse conformatie wenselijk, in een springpaard wil je misschien een meer horizontale vorm zien. Om u te helpen bij de interpretatie van uw score, hebben we onze profielen gekleurd (met groen voor uitstekende punten, geel voor acceptabele punten, en rood voor punten die problemen kunnen veroorzaken). Houd er rekening mee dat deze een leidraad zijn en in de loop van de tijd kunnen veranderen, omdat de eisen van de sport en ons begrip blijven evolueren.

  1. Wat betekenen de cijferscores?

Gekoppeld aan deze profielen ontvangt u dan ook een numerieke score. Over het algemeen geldt dat hoe meer vinkjes u in de groene gebieden van het scoreblad heeft, hoe hoger uw score zal zijn. De score vertegenwoordigt het oordeel van de jury over de kwaliteit van uw paard, gebaseerd op hun observaties.

Numerieke scores worden gegeven op een schaal van 1-10 en kunnen het beste worden vergeleken met scores die zijn gegeven in een dressuurproef.

Elke score van 6 en hoger geeft aan dat de jury van mening is dat het paard van voldoende kwaliteit is voor het stamboek. Een score van 7 en hoger vertegenwoordigt een goede tot zeer goede beoordeling. 8 en hoger is uitstekend, met 9 en hoger als uitzonderlijk.

U ontvangt een numerieke score voor elk aspect van de beoordeling. Houd er rekening mee dat de score voor correctheid bestaat uit twee elementen, één voor hoe het paard er nu uitziet, en één om het potentieel van het paard weer te geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat de scores een weerspiegeling zijn van hoe het paard zichzelf presenteert op de dag zelf. Vooral jonge paarden kunnen in de loop van de tijd veel veranderen!

  1. Wat betekenen de sterren?

Het stamboek heeft een 5-sterrensysteem, dat geldt voor alle soorten paarden. De eerste 3 sterren worden toegekend voor presentatie aan de hand, de 4e en 5e ster worden toegekend voor prestaties in competitie en prestaties onder het zadel.

1* - Dit paard is van voldoende kwaliteit - dit niveau wordt toegekend aan paarden met een score tussen 6.0-6.99 in hun beoordeling. Voor fokmerries betekent dit dat ze goed genoeg zijn voor het hoofdstamboek. Paarden die worden beloond met 1* zullen over het algemeen goede rijpaarden maken op amateurniveau, met voornamelijk gemiddelde en op sommige aspecten onder het gemiddelde beweging. Er zal ruimte zijn voor verbetering op bepaalde gebieden. Onze beoordelaars bespreken deze aspecten graag met u, dus aarzel niet om dit te vragen!

2** - Dit paard is van goede tot zeer goede kwaliteit - dit niveau wordt toegekend aan paarden met een score tussen 7.0-7.99 in hun beoordeling. Voor fokmerries betekent dit dat ze goed genoeg zijn voor het hoofdstamboek. Voor hengsten betekent dit niveau dat ze potentieel goed genoeg zijn om geregistreerd te worden als hengst (zie onze aparte sectie over hengstgradaties). Paarden beloond met 2** niveau zullen over het algemeen zeer goede paarden maken voor iedereen met ambities in de competitie op nationaal niveau, met beweging die in sommige opzichten bovengemiddeld zal zijn. Er zal nog wat ruimte zijn voor verbetering en u vindt het misschien nuttig om met onze beoordelaars over deze aspecten te praten.

3*** - Dit paard is van uitstekende kwaliteit - dit niveau wordt toegekend aan paarden met een score van 8.0 en hoger in hun beoordeling. Voor fokmerries betekent dit dat ze goed genoeg zijn voor het hoofdstamboek. Voor hengsten betekent dit niveau dat ze potentieel goed genoeg zijn om een licentie te krijgen als hengst (zie onze aparte sectie over hengstgradaties). Paarden die worden beloond met 3*** niveau hebben meestal het talent om zowel nationaal als internationaal succesvol te zijn.

4**** - Dit paard heeft zich bewezen onder het zadel - dit niveau wordt toegekend aan paarden niet op basis van hun evaluatiescore, maar op basis van prestaties op nationaal niveau. Kandidaten voor het 4**** niveau (merries, evenals hengsten) worden uitgenodigd om zich onder het zadel te presenteren aan het team van beoordelaars.

5***** - Dit is het hoogste niveau toegekend aan AES-merries en -hengsten. Het wordt toegekend op basis van Grand Prix-prestaties op nationaal en internationaal niveau en vertegenwoordigt het ultieme doel voor alle fokkers en eigenaren.